Joanna Lewandowska
Oto najlepsze lody owocowe na Thermomix jakie znam z prawdziwą śmietanką! Zazwyczaj robię jez truskawek malin lub jagód.
Składniki:
80-100 g cukru
200 g słodkiej śmietanki 18% (z kartonika) - śmietankę należy najpierw zamrozić w opakowaniu do kostek lodu.
300 g mrożonych owoców (maliny, truskawki, jagody)
Wykonanie:
Cukier mielimy na puder - 20 s obroty pozycja 10. Do misy naczynia wrzucamy owoce (owoce nie mogą być zbitą bryłą) i śmietankę w kostkach. Nakładamy pokrywę i miarkę i miksujemy około 20 sekund obroty poz 8. Po zmiksowaniu powstanie "lodowy proszek", który zgarniamy ze ścianek naczynia.
Zakładamy pokrywę i do tworu wkładamy kopystkę, ustawiamy obroty na poz 6 i jednoczenie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego :)
Wszelkie prawa zastrzeżone @ thermomigoruje.pl, regulamin strony, polityka prywatności,